Ugrás a tartalomra

Károlyi - Csekonics rezidencia

leguan küldte be February 26, 2012 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1881
Létrehozás intervallum
- 1890

A régi országház és a Magyar Nemzeti Múzeum közelsége a dualizmus korának gazdag arisztokráciáját erre a területre vonzotta („palotanegyed”, a korabeli szólással „mágnásfertály”). Így épült fel 1881-90 között  gróf Károlyi István országgyűlési képviselő és felesége, Csekonics Margit neobarokk stílusú palotája. Tervezője a bécsi Fellner és Helmer iroda (ők építették többek között az Operaház és a Vígszínház épületét).

Károlyi István halálát követően volt itt  francia majd a svéd nagykövetség, a Baross Szövetség Kereskedő Iparos és Rokonszakmák Egyesülete, a Pedagógus Intézet és a Lenin Intézet, 1955-ben költözött be az Országos Műszaki Könyvtár, majd a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ. 2011 januárja óta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Wekerle Sándor Alapkezelő használatában van.

A hallból (Aula) gazdagon díszített, tölgyből és hársból  faragott díszlépcső és karzat vezet fel az emeleti termekhez (Thék Endre üzemében készítették). Itt található a Bálterem, amely 300 fő befogadására is alkalmas, és konferenciák, bálok, esküvők ideális helyszíne. A Csekonics teremben akár 100 fő is kényelmesen elfér, sajtótájékoztatók, partnertalálkozók, állófogadások tarthatóak itt. Az Előadóterem a moziszerűen elrendezett fix széksoroknak köszönhetően vetítések, szekcióülések helyszínéül szolgálhat.

Tervezte
Fellner és Helmer iroda
Cím

Múzeum utca 17.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok